sadniceKako oplemeniti svoje dvorište ozelenjavanjem tepih travom i sistemom automatskog zalivanja?

Bašta bogova u Kolorado Springsu?
Kraljev park u Pertu?
Luksemburg vrtovi u Parizu?
Central park u Njujorku?
Božanstveno.
Neponovljivo? Nikako.
Uz želju da svoje dvorište konačno otkrijete pogledima ulice i u njemu istaknete lepote svih godišnjih doba, kroz pažljivo i profesionalno odabrano rastinje čije će se listanje i cvetanje neprimetno smenjivati tokom cele godine ništa nije nemoguće.
Ozelenjavanje, jer Vaše dvorište to zaslužuje.
Na raspolaganju vam stoji ukrasno drveće, zimzeleno poput božikovine ili listopadno poput breze ili verovali ili ne, ginko bilobe. Zatim cveće, ili jednostavna zelena površina koja pleni svojom svežinom.
Njegovo veličanstvo: travnjak.
Sejanje trave?
Najekonomičnije svakako ali istovremeno uslovljeno brojnim faktorima od kojih su najznačajniji: stanje i priprema samog zemljišta koja podrazumeva nivelaciju terena, podizanje kvaliteta zemljištu kroz dodatno đubrenje, usitnjavanje podloge kao i kvalitet semena…

sađenje biljakaTepih trava?

Glavna prednost se ogleda u vremenu koje je potrebno za uspostavljanje zrelog travnjaka, odnosno busena koji je odnegovan od strane profesionalaca. Navedena prednost sadržana je u činjenici da je od sejanja trave, u zavisnosti od različitih vremenskih uslova, potrebno od 4-6 nedelja za nicanje, dok će se tek nakon nekoliko meseci uspostaviti gusta i kompaktna površina po kojoj je moguće kretanje.
Bilo da se opredelite za travnjak ili cvetne zasade, drveće ili žbunaste biljke neophodno je zalivanje, s obzirom na činjenicu da je od ozelenjavanja znatno teže održavanje zelene površine odnosno održavanje dvorišta.
Kako obezbediti adekvatno zalivanje uz minimalno narušavanje izgleda vrta, odnosno bašte?
Ugradnjom sistema za navodnjavanje i zalivanje. Dakle, rešenje je u primeni automatskog sistema za zalivanje. Prskalice, ventili i senzori za prilagođavanje lokalnim klimatskim uslovima, rotirajuće dizne, sistemi za navodnjavanje travnjaka… Samo upotrebom raspršivača i prskalica se obezbeđuje adekvatno zalivanje u letnjim mesecima kada je potrebno raspršiti 4-5mm vode dnevno.
Instalacija sistema uz neophodni prethodni pregled terena, njegovih svojstava i nivelaciju, je nešto što je poželjno prepustiti profesionalcima koji će preporučiti najadekvatniji sistem za automatsko zalivanje.
ukrasno šiblje

Uredjenje dvorišta:

–  Januar: u vrt prebaciti kompost, nađubriti stajskim i mineralnim đubrivom.
–   Februar: započeti orezivanje pojedinog ukrasnog šiblja: kamelije, božuri, magnolije…
– Mart: okopavanje i orezivanje ruža, kao i ostalog ukrasnog šiblja i drveća koje nije orezano prethodnog meseca.
–   April: sadnja letnjeg cveća, đubrenje višegodišnjih biljaka, uništavanje korova…
– Maj: košenje travnjaka jednom nedeljno uz smanjenje visine košenja, primena hormonskih herbicida…
– Jun: režu se precvetali cvetovi ukrasnog šiblja, vade se lukovice dvogodišnjih biljaka, nega travnjaka prihranom…
– Juli: okopavanje leja kako bi se izbeglo stvaranje pokorice koja sprečava pristup vazduha u zemljište, sadi se ukrasno bilje, orezuju se ukrasne biljke zasađene u proleće.
–  Avgust: rezanje, malo ukoso, četinara, njihovo sađenje i presađivanje.
– Septembar: uklanjanje iz leja letnjeg cveća, sadnja prolećnog dvogodišnjeg cveća, obilno zalivanje četinara.
– Oktobar: priprema biljaka za zimsko mirovanje. Najpovoljnije vreme za sadnju i presađivanje šiblja i drveća, sade se i ruže. Poslednji mesec u kojem se travnjak redovno kosi, na svakih 10 dana. Sade se lukovice zumbula, tulipana, narcisa…
– Novembar: priprema zemljišta za novi travnjak čije se podizanje planira za proleće, okopati ukrasno bilje koje se krajem meseca može i orezati.
– Decembar: proređivanje i podmlađivanje grmlja. Ukoliko je suva zima neophodno je zalivanje četinara. Vrši se đubrenje travnjaka koje ima poseban značaj na razvoj i razmnožavanje bokora.pejzaž

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Održavanje zelenih površina, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
News Reporter