bura

Najkraća kratka priča

Među autorima koji su učestvovali na XVI konkurs za  najkraću kratku priču, u organizaciji IK ALMA , našla se i, van takmičarske konkurencije, Maja Kovačević Savić sa pričom “Barka“. Priča je svojim kvalitetom zavredela da bude objavljena u zborniku “Nevidljiva paučina“. 

bonaca

 

БАРКА

                   Била је то „барка од љубави“. Тако су му причали родитељи. На њој су се упознали, венчали и, уместо меденог месеца, опловили један круг по заливу. Невести Јадрана.

                  А сада је лежала у плитком мору, поцепаног трупа, са места на ком је седео сасвим јасно се видела раздеротина. И црно, нагорело дрво. Подсетник на бакље које су је спалиле у ноћи карневала, када се нуде вино и усољена риба.

                 О томе му нису причали други. Како би и могли? Само је он знао, а он је ћутао, баш „к’о риба“.

                Ни родитељима није рекао. Можда и би, да је могао да их дозове на исто место; да нису неповратно окренули леђа једно другом; да је могао да их обоје гледа у очи док им прича о тој ноћи. Превазишао би их у опису емоција које су га гурале ка молу, док је урлао и поливао се вином. Док је палио смолу.

                 Није.

                Није им рекао ништа од те ноћи, када су му саопштили, уздајући се, ваљда, у моћ карневала: да пружи утеху, ублажи тугу или бар скрене мисли на другу страну, да се више не воле.

                Да, била је то барка.

Konkurs za najkraću kratku priču

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 7 votes)
Najlepša ostvarenja sa konkursa IK ALMA, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
News Reporter