Možda si to bila ti, Angelina – odlomak

                                             Molim te, oprosti

Nemam prava na tebe, to mi je dovoljno, ne postoji ništa što bi jače bolelo, veruj mi, tražio sam. Pokušavao sam drugim bolom da izbijem ovaj koji nosim godinama, ali nisam uspeo, svakog momenta mislim na vas, na tebe. Jovanu posmatram kao tvoj nastavak i obožavam je, ali ti si bila ta koja me je bolela najviše. Znam joj ime, čuo sam je kako je dozivaš i znam da joj je nadenuto iz inata. Lepo je ime i stoji, ispravila si nešto što sam možda zgrešio, a kako vreme prolazi sve češće posmatram sebe kao Jovana: čini mi se, postao sam poput njega, valjda se ne može pobeći. Čuvaj našu Jovanu od toga.
Volim te, moja si Jedina.
Pored tebe sam leteo, nosila si me poput zmaja koji svojim pokretom čini vidljivim vazdušne struje, ali bez vešte ruke sa zemlje samo je bezvredan komad najlona i papira. Pokušao sam sam, nisam uspeo, vratio sam se kamenu, a oni obluci su jedino što sam uspeo da stvorim, da vredi.
Nije postojala druga žena, nju sam upoznao kasnije, onda kada sam izgubio sebe: uz nju sam bio prosek onoliko koliko sam sa tobom leteo. Znaš, ja sam kukavica i nikada se ne vraćam, samo bežim.
Sebično ti se obraćam i najponiznije molim: potrebna si mi. Imam pedeset i tri i ništa više. Otkada sam otišao od tebe moj život je beznačajan i moram dalje.
Kao što rekoh nikada se ne vraćam.


Jedina si me poznavala, tada sam jedino i bio vredan poznavanja, sada sam samo omotač. Ne želim da komadi mog života i dalje vise, vreme je da se sastave. Ona me zna ovakvog kakav sam postao i voli me onoliko koliko sam sebe prezirem, ne zna za tebe, za radove, za mene od ranije i želim da joj ispričaš. Naći ćeš već način da to učiniš da bi bar jedna osoba mogla da sagleda moj život kao celinu kada me ne bude. Ne želim da to budeš ti, ne bi ti se svidelo ono što bi sada videla, želim da nastaviš da me pamtiš kao što to već činiš, “onog“ Milutina, ovo sada nisam ja.
Nemoj da budeš gruba, da je povrediš. Dobra je žena, ništa joj nisam dao, bila je zadovoljna što ima mene, a ja zapravo pripadam tebi. Dvadeset i pet godina, a ja nemam šta da joj ostavim, samo ovo: priču o sebi. I zato, molim te, ne budi gruba, nju voli “ovaj“ Milutin ma koliko bezvredan bio i ona drhti zbog njega.
Možda je ovo moj najhrabriji čin, ne znam, kako se uzme.
Ne dozvoli da Jovana ponovi mene, da se preispituje i pati, svako zaslužuje pomen. Žao mi je Jovana, sigurno je i njemu pred kraj života bilo žao Milutina.
Zbogom moja Jedina i kada me budeš našla znači da je vreme da joj ispričaš, molim te.
Milutin

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Možda si to bila ti, Angelina - odlomak, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
News Reporter