KRV I MED, VAMPIRI I PČELE

ANĐELI VS NEBESKI NAROD.

E baš nemamo sreće sa ’’anđelima’’.

Prvo onaj ’’milosrdni’’ iz 1999. god. a evo i sada ovo ’’devojče’’, zapravo ’’ženče’’, ma neko čeljade jeste. Film nisam gledala, a sudeći po reakcijama verovatno ću morati u ’’okruženje’’ da ga pogledam, kao nekada, pamti moja generacija, u Mađarsku po ’’vaj krem’’ i kobasice. E bila su to vremena….zlatna za sve osim za nas.

Sada je malo drugačije, ova kriza je sve svela na isto. U tome ja vidim muku koju muči Anđa. Nestalo novca, nestalo izvora, nestalo tema koje mogu da se iskoriste i donesu ono što nestaje (parice i slavica), žena je par koraka ispred, ipak ima porodicu, i eto NAS.

Večita inspiracija.

Zahvaljujući nama vestern nema šanse da oživi, osim ako po preriji umesto onih mučenika pohvatanih i sklonjenih u rezervat, ne počnu da vijaju doseljene ili samo za tu priliku ’’pribavljene’’, kako bi oni rekli naturalne pripadnike ’’nebeskog naroda’’.

Živeće ovaj narod a zahvaljujući njemu i Anđa i dečica, pa i Bred, a i svi prošli i budući koji nas budu koristili u knjigama, na fotografijama ili filmovima. Dođemo nekako kao vrednosna hartija čija vrednost ne pada, štaviše samo raste. Ne, ne, ma kakvi vrednosni papiri, mi smo bre zlatne poluge.

Zapravo, ni ne želim da gledam film, ne zato što verujem onima koji su ga odgledali, ne idem toliko daleko, jednostavno retko otvaram i albume sa slikama. A i nekako mi ne ide naslov, mislim da je to sve zbog krvi, meni prvo pada na pamet Vampir, naša reč, a opet tu je i med, a pčelice…znaju one da ubodu i otruju, doduše samo kada se brane, nisu to ose, naravno. Ali ako se ide tom logikom Vampir je fikcija, a pčele zaista bodu.

Pitam se samo ko je sa ovih prostora mogao i da očekuje da mu neke Anđe, preko okejana, otvaraju oči i pričaju priču koju je on proživeo i ono najvažnije preživeo. Film nije ni sniman za nas, mi znamo kako je bilo, makar se i ne slagali u tome. Film je za one koji NE ZNAJU, a ni nakon odgledanog  poslednjeg kadra NEĆE ZNATI.

JER NE ŽELE. I NIKADA NEĆE POŽELETI.

I biće ih još, ako nas ne zamene sa nekim. Vidim nešto se meškolje Iranci, mada …drugi se nešto slabo primaju. Za njih su uglavnom rezervisane pojedinačne uloge terorista, samo smo Mi predoređeni za MASOVNE SCENE.

Ma samo da smo mi živi i zdravi, dok je nas biće i sveta.

Zna Anđa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.9/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +10 (from 12 votes)
ANĐELINA DŽOLI, CCCC, 9.9 out of 10 based on 13 ratings
News Reporter