Faust, sv. Valentin i sv. Trifun

dan zaljubljenih..

Stari Rimljani slaviše Fausta, zaštitnika pastira, i zaljubljeni par, za sreću, prskaše krvlju žrtvenog jareta. Bljak! Ali, bili su to Rimljani, i to oni stari…Onda dođe Klaudius II koji zabrani ženidbu momaka kako bi bili bolji ratnici. Bljak i to! Ali i to je bilo davno, tamo negde u III veku ove ere.
U to vreme se pojavio i Valentin, koji je uprkos zabrani venčavao parove i zbog toga stradao 263. g.n.e.. I za to jedno veliko BLJAK! Za stradanje naravno. Pred smrt je uz cvet šafrana poslao poruku slepoj devojci, a ona je nakon toga progledala. E to je već nešto! I smatra se da od tada potiče tradicija slanja onih sladunjavih poruka zaljubljenih svojim izabranicama/cima (znam da kvari doživljaj ali zbog novoustaljene korektnosti…). Mada, iz ličnog iskustva, znam da se od tih svetovalentinskih poruka više zaslepi nego što se progleda, ali nema veze, nakon par godina počinju da se nižu jedan za drugom događaji od kojih se i te kako otvore oči. I eto opet neke kosmičke ravnoteže.
dan zaljubljenihI tu dolazimo do sv. Trifuna, stradalog za hrišćansku veru   250.g.n.e., zaštitnika bračne ljubavi i vernosti. Takođe, veruje se da sv. Trifun štiti selo do grada (kao elementarne nepogode, naravno, mada ako pitate žitelje onih oronulih kuća od slame i blata, čiji su se potomci dalekih 50-ih i 60-ih godina odselili u grad, primamljeni pozivom fabrika, tih sirena zahuktale industrijalizacije, i on kao konačno odredište seoske dece ima isti efekat po život na selu kao i ledene kugle veličine kokošijeg jajeta dok padaju sa neba i savijaju klasje, ubijaju cvet kajsija i šljive, buše breskve…). I još nešto sv. Trifun je zaštitnik vinograda i drugih useva od štetočina. Valja se, tako kažu, na taj dan orezati bar jedan čokot vinove loze. Veruje se da se ovim danom budi priroda i ljubav kod ljudi, da je to naznaka dolaska proleća. A sutradan, 15. februara, je Sretenje, dan kada se susreću zima i proleće.

dan zaljubjenihI to nije sve. 15. februara se, drage moje, pa i vi moji dragi, što da ne, susrećete sa ostatkom svog života i onim što neminovno sledi ako ste makar i za tren, uz čašu crvenog vina, poverovali sadržaju sladunjave porukice. Zato pazite šta pišete i još pažljivije čitajte, posebno ono između redova, ili još bolje, dajte sebi na volju, ispijte još jednu čašu vina, pojačajte muziku, čvrsto stegnite plišanog medu ili srcoliku bombonjeru uz koju je poruka uručena i ne čitajte je do sutra. Sutra je novi dan, bez maligana u krvi i zaslepljenosti ukazanom pažnjom.
Srećan vam 15. februar.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +10 (from 12 votes)
Dan zaljubljenih, 9.3 out of 10 based on 13 ratings
News Reporter